Zevenbergs Vocaal Ensemble Zevenbergs Vocaal Ensemble
Muziek in de passietijd.

Zevenbergs Vocaal Ensemble zingt ‘The Crucifixion’ van John Stainer.

Jubileumconcert 25 jaar Zevenbergs Vocaal Ensemble

Het Zevenbergs Vocaal Ensemble (ZVE) voert op zaterdag 8 april ‘The Crucifixion’ van de Engelse componist John Stainer uit. Het concert wordt gegeven in het kader van het 25-jarig bestaan van het kamerkoor en vindt plaats in de Nederlands Hervormde kerk aan de Markt in Zevenbergen. Medewerking eraan verlenen de organist Rien Donkersloot, de tenor Sander de Jong en de bas/bariton Joris van Baar. Het geheel staat onder leiding van dirigent Jelle Leistra.
De aanvang is 20:15 uur en toegangskaarten kosten €15,-. (voorverkoop €12,50) Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis mee.

Het Zevenbergs Vocaal Ensemble bestaat dit jaar 25 jaar. Daar hoort een feestelijk concert bij en omdat als moment van uitvoering gekozen is voor de periode die voorafgaat aan Pasen, viel de keuze op ‘The Crucifixion’ van John Stainer. Dit prachtige werk ontstond in een tijd dat de passionen van Bach ook net hun weg naar het Britse concertpodium hadden gevonden. Het werd in Engeland direct omarmd en als een soort van meditatie binnen de Anglicaanse kerk tijdens de eredienst uitgevoerd.  
Stainers’ Crucifixion begint in de Hof van Gethsemane met een recitatief van de tenor. Om dan de lijdensweg verder te gaan naar Golgotha, met de kruisiging als dieptepunt. Verstilde recitatieven worden afgewisseld met prachtige solo’s en typisch Engelse koralen.

Voorafgaand aan ‘The Crucifixion’ brengt het koor nog een tweetal liederen ten gehore, te weten ‘O How Amiable’ van Ralph Vaughen Williams en ‘Wash me throughly’ van S.S. Wesley. Beide werken geven een mooie verklanking van een aantal verzen uit de psalmen. Zo staan bij Williams de psalmen 84 en 90 centraal, terwijl Wesley zijn inspiratie put uit psalm 51. Door hun ingetogenheid geven beide composities heel goed de sfeer van de tijd voor Pasen weer, waardoor ze een prima opmaat vormen voor de passion van Stainer.

Het concert in de Ned. Herv. kerk te Zevenbergen begint op 8 april om 20.15 uur en kaarten zijn verkrijgbaar bij Kor Fierens (0168-330296) en bij Henriëtte Monster (0168-324340) of bij de leden van het koor. Voor meer informatie kijk op de website.
terug